Je auto onderhouden? Dit kun je doen

De meeste mensen gebruiken hun auto dagelijks of in ieder geval meerdere malen per week. Goed onderhoud is dan belangrijk. Zo blijft je auto goed en veilig in gebruik, blijft de waarde beter behouden en slijten de onderdelen minder snel. Maar welk onderhoud kun je zoal uitvoeren? Dat vertellen we je in dit blog.

Controleer de bandenspanning

Houd de banden op de juiste spanning volgens de specificaties die in het handboek van de auto staan. De juiste bandenspanning zorgt niet alleen voor een lager brandstofverbruik, maar verlengt ook de levensduur van de banden en zorgt voor een betere wegligging.

Check de verlichting en elektronica

Controleer regelmatig de verlichting, richtingaanwijzers en elektronische systemen van je auto. Werkende verlichting en goed functionerende elektronica zijn van groot belang voor veilig rijden. Stop sowieso direct met rijden als er een rood lampje op je dashboard gaat branden. Licht er een oranje lampje op? Stop dan ook en check het handboek van de auto voor wat je moet doen. Kom je er niet uit? Bel dan altijd de garage.

Houd de carrosserie schoon

Was je auto regelmatig om vuil, zout en andere verontreinigingen te verwijderen die de lak kunnen aantasten. Een schone en nette auto ziet er niet alleen beter uit, maar behoudt ook meer waarde.

Smeer bewegende onderdelen

Smeer bewegende onderdelen zoals deurhengsels, sloten en scharnieren om te voorkomen dat ze vast komen te zitten of slijten. Het smeren is simpel, bijvoorbeeld met WD40.

Rijd rustig

Een rustige rijstijl met gelijkmatig accelereren en remmen vermindert de slijtage en belasting van de motor en andere onderdelen. Bovendien ben je bijna net zo snel op de plaats van bestemming als wanneer je hard rijdt. 

Check regelmatig het oliepeil

De motorolie is van groot belang om de motor goed te laten functioneren. Sterker nog, met te weinig olie kan de motor beschadigen. Een dure grap! Maar er is nog een reden om regelmatig het oliepeil te controleren. Als het oliepeil namelijk steeds snel daalt, kan dat op lekkages en/of slijtage wijzen. Dan is het tijd voor een bezoekje aan de garage.

Jaarlijks onderhoud in de garage

In principe is het aan te raden om je auto jaarlijks voor een beurt naar een autobedrijf te brengen. Dit is dus naast het onderhoud dat je zelf kunt uitvoeren. Voor de meeste auto’s geldt dat je het ene jaar een kleine onderhoudsbeurt laat uitvoeren en het jaar daarop een grote beurt. 

Veel mensen zien het auto onderhoud als een grote kostenpost. Maar dat is niet terecht, het zorgt juist op lange termijn voor lagere kosten als je de auto regelmatig laat onderhouden. Je auto blijft immers beter onderhouden, waardoor onderdelen minder snel slijten en een langere levensduur hebben. Kortom, bespaar nooit op het onderhoud van jouw auto.